Loading...
 Start Page
Αικατερίνη Τζιτζικώστα
Κλίκ για μεγέθυνση
Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Unesco

Η Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, χήρα του τέως Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Γεώργιου Τζιτζικώστα, διατελεί από το 2004, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO και από το 1994, Πρόεδρος του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια. 
Το Κέντρο UNESCO εγκαινιάστηκε από τον τέως Γενικό Διευθυντή της UNESCO, κύριο Federico Mayor, κατόπιν έγκρισης της ίδρυσης και λειτουργίας του από την 27η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO. Το 2004, τιμήθηκε από την Αd Hoc επιτροπή, που συστήθηκε από τον Γενικό Δ/ντη της UNESCO, με τη διάκριση “UNESCO Center Internationally Recognized” για την πολύπλευρη προσφορά και δράση στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου και  της Μαύρης Θάλασσας.
Η κα Τζιτζικώστα είναι επίσης Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Ένωσης Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών (IAWS) και της Ένωσης Γυναικών της Υπαίθρου Μακεδονίας και Θράκης, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη και του Ιδρύματος Fulbright, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και του EΛΕΠΑΠ.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της η κυρία Τζιτζικώστα έχει διοργανώσει και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα Διεθνών Συνεδρίων και Συναντήσεων, έχει προσκληθεί ως επίσημη ομιλήτρια σε Διεθνή Φόρα και έχει συνεργαστεί με Διεθνείς Οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η UNESCO, τα Ηνωμένα Έθνη, το ECOSOC, o Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO), o Διεθνής Οργανισμός Υγείας (WHO), η Διεθνής Τράπεζα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΒΙ).
Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και έχει λάβει πληθώρα τιμητικών τίτλων από κράτη, φορείς και Ιδρύματα, μεταξύ των οποίων, τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, τη Δημοκρατία της Ρουμανίας, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης (2007), από την Επιτροπή Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Βαφοπούλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, τον ΣΕΓΑΣ, τα Εκπαιδευτήρια Ξυνή, Γείτονα και την Λεόντειο Σχολή.
Επιπροσθέτως, έχει επιλεγεί από την UNESCO, μεταξύ γυναικών από όλο τον κόσμο, ως μια από τις 60 γυναικείες προσωπικότητες, που συνέβαλαν καταλυτικά στην προώθηση της ειρήνης. Οι 60 τιμώμενες γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στον τόμο με τίτλο: «Οικοδομώντας τα θεμέλια για την Ειρήνη - 60 Γυναίκες» που εκδόθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων της εγκαθίδρυσης του Διεθνούς Οργανισμού.
Οι δράσεις της επικεντρώνονται γύρω από τα ζητήματα ισότητας των φύλων, διασφάλισης της ειρήνης, με έμφαση στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διασφάλισης του σεβασμού της πολιτισμικής διαφορετικότητας, προαγωγής της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας για τη στήριξη της θέσης της γυναίκας της πόλης και της υπαίθρου και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Όταν οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης δοκιμάστηκαν από τις δραματικές αλλαγές που ακολούθησαν την κατάρρευση των ολοκληρωτικών καθεστώτων και τη μετάβαση των λαών προς τη δημοκρατία εν μέσω εθνικιστικών συγκρούσεων στην Πρώην Γιουγκοσλαβία,  βρέθηκε στο πλευρό των γυναικών και των παιδιών, ως επικεφαλής ομάδας Ελληνίδων και ανέλαβε τη δέσμευση της άμεσης υποστήριξής τους,  ιδρύοντας τη Διαβαλκανική Εταιρεία Συνεργασίας Γυναικών.
Η δράση της μέσω του Συνδέσμου Εταιριών Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών στοχεύει στην εδραίωση δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των γυναικών, με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης σε βάρος των γυναικών και την υποστήριξη της προόδου τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πνευματικής, οικονομικής και επαγγελματικής τους ζωής.

 

 

Copyright © 2024 Travel West Forum, April 2024